Kivándorlási paradoxon - avagy miért menekülnek a magyarok egy sikeres országból, és miért maradnak egy sikertelenben?

Kiindulási adataink:

Magyarország népességének változása 2002-2010 között a környező országok átlagához viszonyítva:

Magyarország gazdaságának teljesítménye 2002-2010 között a környező országok átlagához viszonyítva:
2002-2010: zuhanó gazdaság - semmi kivándorlás

Magyarország népességének változása 2010-2020 között a környező országok átlagához viszonyítva:

Magyarország gazdaságának teljesítménye 2010-2020 között a környező országok átlagához viszonyítva:
2010-2020: stabil gazdasági helyzet - menekülő emberek

Különleges jelenség, mi lehet a magyarázat?

Nyilván több tényező játszik közre, melyek közül én egy lehetséges okra hívnám fel a figyelmet. 2002-2010 között bal-liberális kormányok vezették Magyarországot. Az ő szavazó bázisuk kevésbé kötődik érzelmileg Magyarországhoz, inkább világpolgár identitású. Számukra az ő értékeik szerinti politikai kultúra fontosabb akár az ország teljesítményénél is. Az ellenzékhez tartozó patrióta érzelmű szavazók viszont - mivel érzelmileg kötődnek a hazájukhoz - itthon maradtak. 2010-2020 között fordult a kocka, jobboldali kormányok voltak hatalmon. A világpolgár identitású bal-liberális szavazók a számukra nem kívánatos politikai kultúra miatt menekülőre fogták a dolgot, függetlenül a stabilizálódó gazdasági helyzettől. 2018-ban Londonban például így alakultak a szavazati arányok:A jobbik magas támogatottsága vitathatóan illik bele a fenti okfejtésbe, de az LMP és a Momentum kimagasló eredménye egyértelműen alátámasztja.

És itt a paradoxon:

Magyarországnak mindenkire szüksége van ahhoz, hogy sikeres lehessen, de az ország lakosainak egy jó része csak olyan kormányok alatt érzi jól magát, amelyek lesüllyesztik az országot, egyébként pedig külföldre mennek. Így az országot ügyesebben vezető kormányok sem tudnak kellően sikeresek lenni.

Mi lehet a megoldás?

A sikeresebb jobboldali kormányoknak érdemesebb lenne egy kicsit közép irányba húzódni, hogy minél többen érezzék jól magukat a bal-liberális szavazók közül. A bal-liberális kormányoknak pedig meg kéne tanulni kormányozni.

Megjegyzések

Feliratkozás:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az európai kihalási verseny állása 2022

Fenntartható állami nyugdíjrendszer

Miért szavaznak az emberek a Fideszre?