Miért szavaznak az emberek a Fideszre?

Egy különleges összehasonlítást ajánlok az olvasó figyelmébe, amelyből kiderül, hogy talán nem is annyira hülye az a sok ember, aki a Fideszre szavazott 2022-ben is, csak nincs jobb választása. A visegrádi négyek és Románia egymáshoz viszonyított teljesítményét hasonlítom össze az Eurostat és a Világbank adatainak segítségével. Az első oszlopban 2002-2010-ig, a második oszlopban 2010-2022-ig látható az egyes országok egymáshoz viszonyított teljesítménye (ahol nem szerepel adat, ott nem elérhető). Külön szeretném felhívni a figyelmet a harmadik grafikonpárra, mely az életszínvonal alakulását mutatja be. Feltételezésem szerint ez a döntő elem sok ember választásában. Első ránézesre nem túl nagy a különbség, de ha választani kell az egyértelmű leszakadás és a stabil közepes teljesítmény között, akkor ésszerű az utóbbit választani. Bővebb elemzés a kép után. (Mobilon vízszintesbe fordítva jobban látszik a kép)

 

A fenti módszer több érdekességet megmutat. A gazdasági teljesítményben a Fidesz-kormányok jobbak, de igazán markáns előnyük az államadósságban, a gyermekvállalásban és a munkalehetőségekben van. Fejlődés látszik a várható élettartamban, eszerint az egészségügy eredményesebb. Történelmi mélypontra süllyedt azonban a migrációs egyenleg, ebben az MSzP kormányok jobbak voltak, ahogy az öngyilkosságok számának csökkenésében, és az inflációban is. Kevésbé csökkent 2002-2010 között az ország lakossága. A nyugdíjasokkal mindkét időszak mostohán bánt, de az MSzP kevésbé. A hadseregnél és a környezetvédelemnél pedig alig van eltérés.

További érdekesség a többi ország vizsgálata. Látható a román gazdasági csoda, de látható az eladósodás és a tömeges elvándorlás is. A cseh és szlovák leszakadás, a lengyel demográfiai válság.

Ha úgy érzed, mindenkitől lemaradunk, akkor te egy átvert ellenzéki vagy. Ha úgy érzed mindenkit leelőzünk, akkor egy átvert kormánypárti. Ha emiatt a máshogy gondolkodókat még hülyének is nézed, akkor még kártékony is vagy. Nézegesd az adatokat különböző nézőpontokból, hogy megértsd a másképp gondolkozókat, mert egy hajóban evezünk.


 

Megjegyzések

Feliratkozás:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az európai kihalási verseny állása 2022

Fenntartható állami nyugdíjrendszer

Sikeres-e a Fidesz családtámogatási programja?