A korrupció rejtett oldala. Eldugott számok a Transparency International-nél.

Mindenki tudja, hiszen a csapból is ez folyik: Magyarország Európa legkorruptabb országa! És ez biztos, hiszen egy nemzetközi elismertségű szervezet állítja. Valóban a Transparency International minden évben hatalmas sajtó-felhajtással kísérve publikálja korrupció-érzékelés indexét. És idén végre elértük az utolsó helyet!

Vagy mégsem?

A Transparency jóval kisebb felhajtással pár évente közzétesz egy másik módszerrel készített felmérést is Korrupció Barométer címmel. Ez legutóbb 2021-ben jelent meg. Keresztbe-kasul tanulmányozhatjuk, Magyarország nagyjából az európai közép mezőnyben foglal helyet. 

A legrosszabb helyezést a kenőpénz fizetésben értük el, a megkérdezettek 17%-a fizetett kenőpénzt a vizsgált évben (2020). 3. legrosszabbak vagyunk az EU-ban holtversenyben Litvániával, nálunk csak Bulgária és Románia rosszabb.

Hasonlóan rosszul szerepelünk a hivatali utak megkerülésében. A megkérdezettek 43%-a intézett ügyet személyes kapcsolaton keresztül, így ebben a 4. legrosszabbak vagyunk. Azonban komoly meglepetés ér minket, ha elárulom kik következnek utánunk: Portugália, Franciaország és a sor végén Csehország.

Ha csak ezt a kettő szempontot vesszük figyelembe, akkor Csehországgal holtversenyben állunk az utolsó helyen. Azonban a Korrupció Barométer minden országot 5 szempont szerint vizsgál, lássuk a maradék hármat.

Következik a szexuális zsarolás. A megkérdezettek 3%-a tapasztalt ilyet, ezzel a második legjobbak vagyunk holtversenyben Észtországgal. Csak Finnország előz meg minket.

A negyedik vizsgált paraméter szerint a megkérdezettek 38%-a gondolja úgy, hogy a kormányzat figyelembe veszi a választók véleményét a döntéseinél. Ezzel a 9. helyen állunk a 27-ből. A sereghajtó Lettországban csak 13% gondolja így, míg a legjobb Finnországban 62%.

Az utolsó vizsgálat szerint a magyar megkérdezettek 54%-a gondolja úgy, hogy a kormányzat idegen érdekek alapján dönt. Ezzel a 10. helyen állunk. A legjobb itt Svédország 20%-kal, a legrosszabb pedig Szlovénia 70%-kal.

Ha mind az öt szempontot egyenlő súllyal vesszük figyelembe, akkor Magyarország 64 ponttal a 13. helyen áll. Legjobb Finnország 81 ponttal, legrosszabb a 27. helyen pedig Csehország 55 ponttal. A 2021-es korrupció érzékelés indexben ezzel szemben az első Finnország és Dánia 88 ponttal, Magyarország az utolsó előtti 43 ponttal, Csehország pedig a 21. 54 ponttal. Jól látszik, hogy a listák elején a skandináv országok állnak a "szakértők" és a tudományos alaposságú felmérés szerint is. A középmezőnytől lefelé azonban komoly eltérés mutatkozik, mely Magyarországon kívül sok más országot érint. Egyes országokat a "szakértők" a valós állapotoknál feljebb rangsorolnak: Franciaország, Spanyolország, Ausztria, Belgium, Portugália, Csehország, Lettország és Lengyelország több, mint 5 hellyel feljebb szerepel. Magyarország, Görögország és Málta viszont több, mint 10 hellyel lejjebb. Láthatjuk tehát, hogy bár Magyarország Görögországgal együtt extrém mértékben (13 hely különbség a két listán) kilóg, a 27-ből 14 ország értékelése kuka.


 

Így marad a költői kérdés! Miért is kap ekkora visszhangot a megalapozatlan korrupciós lista, és miért van árnyékban a megalapozott?

Források:

https://www.transparency.org/en/cpi/2021

https://www.transparency.org/en/gcb/eu/european-union-2021/press-and-downloads 

Saját számítás



Megjegyzések

Feliratkozás:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az európai kihalási verseny állása 2022

Fenntartható állami nyugdíjrendszer

Miért szavaznak az emberek a Fideszre?