Hogy áll az európai kihalásiverseny a legutolsó, 2020-as adatok alapján?

Mint az közismert, Európában folyamatosan csökken a gyermekszületések száma már több évtizede, de vajon hogy érinti ez az egyes országokat? Másképp fogalmazva, mi lenne tömeges bevándorlás nélkül?

A fenti grafikon alapja egy egyszerű számítás. A 2020-ban született gyermekek számát felszorozzuk az adott országban várható élettartammal, és a kapott számot összevetjük a 2020-as népességi adatokkal. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, kilátásaink szinte megegyeznek az Euro-övezet országainak átlagával. Egyetlen ország képes a jelenlegi trendek szerint növelni népességét bevándorlás nélkül, Izland. Az elitcsapatban található még Írország, Ciprus és Svédország, ahol elég gyermek születik a népesség legalább 90%-ának megtartásához. A grafikon alján látható országokban drámai népességfogyás lesz, ha nem történik változás.


Hogy egy kicsit jobban elképzelhető legyen, írok néhány konkrét példát:
  • Európai Unió: a jelenlegi 447 milliós népesség helyett 327 millió
  • Magyarország: a jelenlegi 9,7 milliós népesség helyett 7,1 millió
  • Olaszország: a jelenlegi 60 milliós népesség helyett 33 millió
  • Svédország: a jelenlegi 10,3 milliós népesség helyett 9,3 millió

Hogy ne legyen olyan egyszerű, amennyiben a várható élettartam növekszik, akkor kicsit kisebb lesz a népességcsökkenés, de ha a várható élettartam csökken - például járványok, vagy háborúk miatt - akkor ennél nagyobb lesz a népességcsökkenés.

Adatok forrása: Eurostat


Megjegyzések

Feliratkozás:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az európai kihalási verseny állása 2022

Fenntartható állami nyugdíjrendszer

Miért szavaznak az emberek a Fideszre?