Kik a rendszerváltás nyertesei? A visegrádi 4-ek és Románia gazdasági teljesítményének összehasonlítása 1990-től

Kétféle módon válaszolhatunk a kérdésre. Először megvizsgáljuk az átlagemberek által tapasztalt gazdasági fejlődést. 
  1. Románia
  2. Lengyelország
  3. Magyarország
  4. Szlovákia
  5. Csehország
A fenti grafikon az országok relatív teljesítményét mutatja a közös átlaghoz képest azonos pontból kiindulva.

Egy 1970-ben született román ember, ha visszagondol 20 éves korára, hatalmas fejlődést lát. Az 1990-ben elérhetetlen távolságban lévő Magyarországot szinte utolérték. Magyar kortársa viszont elégedetlen, mert a románok szinte utolérték. A szlovákok 2015-ig elégedettek lehettek, de azóta egyre inkább lemaradnak a többiektől. A csehek pedig azt látják, hogy mindenki más egyre jobban utoléri őket.

Második megközelítésünk az abszolút gazdasági fejlettség. Ez azt mutatja meg, hogy a gazdasági teljesítmény mire elég a többi országhoz képest, függetlenül attól, hogy az átlagemberek mit érzékelnek.
  1. Lengyelország
  2. Szlovákia
  3. Románia
  4. Csehország
  5. Magyarország


Lengyelország ma sokkal több fegyvert tud vásárolni a többiekhez képest, mint 1990-ben. Magyarország pedig sokkal kevesebbet.

Felvetődhet a kérdés, hogy miért ennyire különböző a két megközelítés eredménye? Azért, mert egy kicsit máshogy teszik fel ugyanazt a kérdést. És ez a "kicsit máshogy" 32 év alatt nagyon jelentős eltérést eredményez.

Melyik az igaz? Mindkettő, ebből is látszik, hogy a statisztika nem egyszerű tudomány. Ha nincs háború, vagy válság, akkor az első az "igazabb", ha nagy baj van, akkor a második.

Forrás: WorldBank

Megjegyzések

Feliratkozás:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az európai kihalási verseny állása 2022

Fenntartható állami nyugdíjrendszer

Miért szavaznak az emberek a Fideszre?